donderdag 24 juli 2014

Zomertijd - Kwartierstaat-tijd

Zomertijd, tijd voor de kwartierstaat. Anders dan bij andere genealogische bezigheden is er een bepaalde mate van overzicht nodig bij het werken aan de kwartierstaat. Hier is slechts een klein deel van de voorhanden zijnde gegevens van belang, namelijk die die een doorgaande lijn vormen naar het verleden.
Voor dat overzicht is aandacht nodig en dit soort aandacht lukt je meestal alleen te geven wanneer je er dagelijks een aantal uren achtereen mee beig bent.
En dat lukt eigenlijk alleen maar tijdens een vakantie.

Het was de afgelopen week vrijwel uitsluitend slecht weer rondom mijn vakantieadres, maar daarover zul je mij nu niet horen klagen. Ik ben er namelijk ook dit jaar weer in geslaagd om een aantal witte vlekken in de kwartierstaat op te vullen. Een deel van deze gegevens werd mij min of meer in de schoot geworpen via een tip van een "volger" (waarvoor nogmaals dank!). De prachtige database van Jan Schipper met daarin de Gezinsreconstructies Huizen 1502-1811 (zie http://www.genealogie-huizen.nl/GENSDATAPRO%202014-04-28/j%20schipper%202014-04-28frameset.htm?j%20schipper%202014-04-28start.htm) leverden mij een paar honderd nieuwe namen op in het kwartier Schaap en een paar tientallen in het kwartier Van den Born.

Dit levert een nieuwe stand op voor de PIKWA:


PIKWA 24-07-2014

Niet alleen is de PIKWA(10) inmiddels bijna 62%, met name de hoeveelheid "complete paren" in de generaties X en XI is flink toegenomen, dankzij de gegevens van Jan Schipper.

Het is trouwens aardig om te zien hoe de mate van volledigheid van de gegevens in de laagste generaties zeer hoog is, maar bij die twee laatste generaties voor een aantal kwartieren sterk daalt:


Compleetheid generaties 24-07-2014
Alleen het kwartier Vermaat is in generatie XI nog meer dan 50% compleet. Dit toont maar weer eens aan dat de ontsluitingsgraad van genealogische gegevens in het westen van het land vele malen groter is dan in andere delen.

Ook het komende jaar hoop ik weer het een  en ander te kunnen toevoegen. Het online komen van de Duitse Kirchenbuecher zal met name de kwartieren  Van den Born en Winter weer een stukje completer kunnen maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten