zaterdag 27 juli 2019

Sporen van de oudste Winters in Oldenburg (1) - Archion

De zoektocht naar de oudste Winters uit Oldenburg duurt al meer dan tien jaar. Sinds ik in 2013 het "Da haben Sie Glück!" van collega-genealoog Edgar Much van de Oldenburgische Gesellschaft für Familienkunde e.V. ontving, is er op dit terrein vrijwel niets gebeurd. Er kwamen weliswaar verre familieleden uit Atjeh boven water, een ongetrouwde telg bleek in Amsterdam door een aanrijding om het leven te zijn gekomen en er verschenen overlijdensberichten van verschillende - vaak op hoge leeftijd - overleden Winters. De gegevens van de vader en de grootvader van Conraad Meinders Winter (of Conrad Jürgen Herman Winter, zoals hij gedoopt werd) en hun nazaten bleven beperkt tot de ontvangen jaartallen.

Deze zomer komt daar echter verandering in. Sinds enige jaren is er een Kirchenbuchportal in opbouw (al vrij snel omgedoopt tot Archion), waarin scans van de liefst alle beschikbare Duitse doop-, trouw-, lidmaten- en begraafregisters zullen worden getoond. Anders dan in Nederland speelt de (centrale) burgerlijke stand in Duitsland pas sinds 1870 enige rol en vormen de (meestal Evangelisch-Lutherse, maar ook andere stromingen zijn vertegenwoordigd) kerkregisters de belangrijkste genealogische bronnen. Deze worden via Archion ontsloten.
Startpagina van Archion (https://www.archion.de/)
Eveneens anders dan in Nederland is er geen archiefwet die regelt dat het aanbieden van scans van DTB-boeken en andere registers via internet gratis dient te gebeuren. Archion is een privaat initiatief en het raadplegen ervan kost dan ook geld. Sympathiek voor amateurs zoals ik is dat de gebruikstarieven voor professionele onderzoekers een stuk hoger liggen (of die voor de amateur flink lager, dat hangt af van je gezichtspunt). Desalniettemin is het gebruik vrij prijzig, zodat ik - nadat duidelijk werd dat ook de registers van Oldenburg via Archion beschikbaar waren - tot deze zomervakantie heb gewacht met het aanschaffen van een maandabonnement.
Gebruikstarieven van Archion
Na het voldoen van het betreffende bedrag krijg ik eindelijk de scans van Oldenburg in het vizier.
Scans van de DTB-regsiters van Oldenburg
Het werk kan beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten