zaterdag 16 juli 2022

Stamboom Schaap uit Huizen: drie maal de noorderzon

In de uitgebreide genealogie Schaap komt een bovengemiddeld aantal "weglopers" voor. Meestal uit zich dit in het ontbreken van een overlijdensdatum in bijvoorbeeld WieWasWie, maar leveren ook de dan vaak van toepassing zijnde alternatieven, zoals Roosje Roos of FamilySearch, evenmin iets op. Van drie van deze weglopers vertel ik hieronder wat meer. Misschien zijn er lezers die het onderzoek naar hun uiteindelijke lot verder kunnen helpen.

Gerrit Lambertsz Bunschoten (~27-7-1777)

Gerrit Bunschoten werd gedoopt in Huizen als zoon van Lammert Cornelisz Bunschoten en Nelletje Cornelis Zwart. Getuige was Gerrit Gijsbertsz Molenaar, naar wie hij vermoedelijk vernoemd is. Gerrit (onder)trouwde 21-5/5-6-1796 in Huizen met de toen 24-jarige Claasje Pieters Schaap, dochter van Pieter Gijsberts Schaap en Grietje Gerrits Slokker. Het huwelijk was kennelijk een "moetje", want op 27 oktober 1796 werd hun zoon Pieter geboren. Hij werd op 30 oktober gedoopt in Huizen en doopgetuige was Claasje's tante Swaantje Gijsberts Schaap (overigens een populaire doopgetuige, aangezien ze bij nog 17 andere kinderen "optrad").
In dit min of meer gedwongen huwelijk bleef zoon Pieter het enige kind, dus vader Gerrit moet al vrij snel daarna de benen genomen hebben. Wanneer vader Lammert Bunschoten in januari 1805 op sterven ligt en zijn testament maakt, is Gerrit al in geen velden of wegen meer te bekennen. In 1807 wordt Claesje Pieters Schaep "in plaats van haar kind" voor 1/5 mede-erfgenaam van het kinds grootvader Lambert Cornelisz Bunschoten.
Wanneer zoon Pieter in 1825 wil trouwen, heeft hij daarvoor toestemming van zijn beide ouders nodig. Op 21-7-1825 wordt een akte opgemaakt waarin staat dat zoon Pieter Bunschoten "zich in de onmogelijkheid bevond om de tot dat eind vereischt wordende authentieke akte van toestemming van of de aan zijn vader Gerrit Bunschoten te insinueren akte van eerbied te kunnen produceren, aangezien voornoemde zijnen vader zich zedert bijna zesentwintig jaren afwezig bevindt, zonder dat men weet waar dezelve zich ophoudt".
Blijkbaar is Gerrit dus rond 1799 met de noorderzon vertrokken. Waarheen? Wie het weet, mag het zeggen. Graag zelfs.

Cornelis van Leeuwen (*20-11-1823)

Cornelis van Leeuwen wordt in Huizen geboren op 20 november 1823 als zoon van Johannes (Jan) Gerritsen van Leeuwen en Gerritje Spilt. Hij trouwt te Huizen op 10 mei 1846 met de dan 29-jarige Gerritje Gerrits Schaap, dochter van Gerrit Jansz Schaap en Klaasje Hendriks Hagedoorn. Het beroep van Cornelis is dan visser. Samen met Gerritje krijgt hij twee kinderen: dochter Gerritje in 1847 en zoon Jan in 1851.
In een op 23-3-1870 afgegeven verklaring ter gelegenheid van het voorgenomen huwelijk van dochter Gerritje staat dat "der vertoonsters vader sedert het jaar 1860 afwezig is en er van af 1861 geen tijding van zijn leven of dood is ingekomen".
Op 3-8-1881 bij het huwelijk van zoon Jan is Cornelis' "beroep en woonplaats onbekend", maar is er blijkbaar nog wel geloof aan zijn in leven zijn. Wanneer Gerritje Schaap in 1901 overlijdt, wordt ze vermeld als "weduwe van Cornelis van Leeuwen". Blijkbaar is er in de tussenliggende twintig jaar dus ofwel een bericht van Cornelis' overlijden ontvangen, ofwel men heeft hem na een aantal jaren laten doodverklaren. Toch ben ik erg benieuwd waar en wanneer hij werkelijk de laatste adem uitgeblazen heeft.

Jasper Lambertsz Schaap die "... sedert jaren zijne woonplaats Hilversum verlaten heeft en geene bekende woonplaats binnen het koningrijk heeft"

Jasper Lambertsz Schaap (*1-9-1835)

Jasper Schaap werd in Hilversum geboren op 1 september 1835 als zoon van Lambert Jaspersz Schaap en Maria Jacobs van den Hengel. Hij werkt als metselaarsknecht en als gasstoker. Op 22 juli 1865 trouwt hij in Hilversum met de dan 30-jarige Alberdine Eerenberg, dochter van Johannes Arnoldusz Eerenberg
en Gezina Hermans Wolzak. Reeds in die levensfase heeft Jasper geen zitvlees: waar voor hun eerste kind in 1866 de geboorteplaats Hilversum is, is dat voor dochter Lammertje in 1867 Doesburg, voor dochters Maria en Lammertje in 1870/1872 Vianen en voor dochter Helena in 1874 weer Hilversum. Bij haar geboorte is de vader "tijdelijk afwezig", maar het zou best kunnen zijn dat hij voor haar geboorte al definitief de benen nam.
Bij het overlijden van dochter Maria in 1888 zijn Jasper's "beroep en woonplaats onbekend". Op 1-6-1892 verklaart dochter Gezina bij het kantongerecht te Hilversum dat haar vader "sedert jaren zijne woonplaats Hilversum verlaten heeft en geene bekende woonplaats binnen het koningrijk heeft". Overigens komt ook haar moeder bij deze zitting, die tot doel heeft toestemming voor het huwelijk te verkrijgen, niet opdagen.
Blijkbaar heeft Alberdina haar man op enig moment laten doodverklaren, aangezien hij bij het huwelijk van dochter Helena in 1914 als "overleden" vermeld wordt. Helaas is in de huwelijksbijlagen van Hilversum 1914 Akte 139 geen nadere verklaring hierover te vinden. Misschien heeft er iemand die dit leest wel meer informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten