MyHeritage maakt reclame. Pas gisteravond, toen er op televisie een reclameboodschap voor MyHeritage voorbijkwam zonder dat er een uitzending van Verborgen Verleden volgde, realiseerde ik me dat genealogie business geworden is.
Het is niet langer leuk of interessant om je bezig te houden met je afstamming, maar het "verrijkt je leven". Bovenal klinkt de boodschap door dat het gemakkelijk is en dat het door internet weinig tijd kost.
Genealogie als verdienmodel. Ik schreef er al eens over. Mijn grootste bezwaar is dat je bij Ancestry of MyHeritage zelf zorgt voor informatie, maar vervolgens zou moeten betalen om aan informatie te komen die een ander (gratis) heeft aangeleverd. De meerwaarde van MyHeritage zit hem dan voornamelijk in het vinden van "smart matches".
Bij Ancestry krijg je voor je geld tenminste nog de beschikking over bronnen die anders veel lastiger ontsloten zouden kunnen worden (denk aan de Amerikaanse censuslijsten), bij MyHeritage is niet alleen de vastgelegde informatie summier (je kunt bijvoorbeeld geen geboortetijd opgeven, geen getuigen bij de aangifte etc.), maar ook de omvang is zeer beperkt: ik liep er al snel tegenaan dat mijn stamboom (veel) te groot was: boven de 500 of 1000 personen (ik herinner me dat niet meer) kom je alleen wanneer je betaalt. Ik kan mijn ruim 10.000 personen daar dus onmogelijk kwijt.
MyHeritage is eigenlijk ook helemaal niet bedoeld voor genealogen. Naast het al gesignaleerde ontbreken van mogelijkheden om je brongegevens goed vast te leggen en de beperkte mogelijke omvang van je bestand wordt er - heel anders dan bijvoorbeeld bij Genealogie Online - geen enkele moeite gedaan om te voorkomen dat er gegevens van levende personen getoond worden.
Het verdienmodel van MyHeritage is juist dat jan en alleman hun beperkte gegevens in een vloek en een zucht invoeren en dan met een druk op de knop kunnen aansluiten op anderen die ook afstammen van Fred en Truus.
Dit nu maakt MyHeritage een kat in de zak. Want juist doordat de meeste leden slechts een zeer beperkt voorgeslacht zullen invoeren, kom je als nieuweling waarschijnlijk niet snel verder dan halverwege de 19e eeuw. Een middagje achter WieWasWie levert je al snel meer resultaten op.
Een tweede bezwaar is dat MyHeritage door zijn opzet van openbare gegevens juist weer besloten gegevens maakt. Het gebruik maken van gemeenschappelijke gegevens kost immers geld. Uiteraard zal MyHeritage aanvoeren dat deze kosten lang niet opwegen tegen het zelf besteden van tijd en reiskosten aan archiefbezoek, maar dit zijn non-argumenten. Niet alleen is het inmiddels mogelijk om heel veel onderzoek gewoon via internet te doen, het gaat ook om het principe. Je laat vrijwilligers betalen om met andere vrijwilligers hun resultaten te kunnen delen.
De reacties van serieuze genealogen op MyHeritage zijn over het algemeen dan ook weinig positief. Het ontbreken van een natuurlijke aantrekkingskracht "in het veld" noopt een commerciële partij vervolgens tot het gaan maken van reclame.
Een geheel andere - en veel meer sympathieke - richting volgt Bob Coret met zijn genealogische activiteiten. Niet alleen is het grootste deel van Genealogie Online gratis, hij neemt ook allerlei initiatieven om juist de openheid van genealogische gegevens te stimuleren.
Zo'n initiatief verkoopt zichzelf. Daar hoef je geen dure tv-reclame voor te maken. En daarom doe ik het hier ook een keertje extra.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Coret is tegenwoordig ook erg commercieel bezig. Totaal niet sympathiek :(
BeantwoordenVerwijderenKlopt. En hij reageert in het geheel niet op vragen en opmerkingen over de betaalde diensten.
VerwijderenBob Coret kan de vergelijking met MyHeritage en andere uitsluitend commerciele partijen met glas doorstaan.
BeantwoordenVerwijderenBob Coret mag dan de belangrijkste functies open houden. Door de smart matches naar MyHeritage die je direct naar een pagina lokken om een jaarabonnement voor 108 euro af te sluiten voel ik me in de val gelokt. Al dan niet plaatsvervangend door degenen die in de reclame getuind zijn.
BeantwoordenVerwijderenMaar Bob heeft natuurlijk ook brood op de plank nodig. Ik vraag me alleen af of vroeg of laat met hem ook alle online geplaatste gegevens verdwijnen.
U schrijft:
BeantwoordenVerwijderen"De meerwaarde van MyHeritage zit hem dan voornamelijk in het vinden van "smart matches"."
Dat klopt niet. De meerwaarde zit 'm in het gratis genealogische programma Family Tree Builder en de (boven de 250 personen betaalde) Familie websites. Daarmee kunt u uw stamboom op een aantrekkelijke manier delen met uw familie leden en andere genealogen.
Dus geen lastige rapporjes uitdraaien of slecht uitziende html exports, maar een attractieve website waar u alle familie-leden toegang kunt geven.
Dàt is het primaire product van MyHeritage.
Een van de vele mogelijkheden van die Familie websites zijn de SmartMatches, maar er zijn er veel meer.
Verder schrijft u:
"Want juist doordat de meeste leden slechts een zeer beperkt voorgeslacht zullen invoeren, kom je als nieuweling waarschijnlijk niet snel verder dan halverwege de 19e eeuw."
Een onjuiste aanname. Maar hoever u komt hangt inderdaad voor een deel van de kwaliteit van uw gegevens af.
Ook schrijft u:
"Een tweede bezwaar is dat MyHeritage door zijn opzet van openbare gegevens juist weer besloten gegevens maakt. Het gebruik maken van gemeenschappelijke gegevens kost immers geld."
Dat klopt niet; Myheritage publiceert net zelf, dat doen de eigenaren van de familie-website. ALS ze daar voor kiezen. Het is en blijft nl. altijd de keuze van de gebruiker of de gegevens van de familoe website inzichtelijk worden voor anderen en/of beschikbaar komen via SmartMatches.
"Je laat vrijwilligers betalen om met andere vrijwilligers hun resultaten te kunnen delen."
Vrijwilligers? Klanten bedoeld u!
Zoals ik al aangaf, richt MyHeritage zich minder op genealogen dan op mensen die met beperokte inspanning een aardig plaatje van hun huidige familie willen (laten) maken en daar ook geld voor over hebben. Het toegang moeten verkrijgen van de beheerder is een min of meer logisch gevolg van de omstandigheden dat het overzicht door nog levende personen wordt bevolkt, van wie de gegevens conform de WBP alleen na hun uitdrukkelijke toestemming openbaar gemaakt mogen worden.
BeantwoordenVerwijderenMaar dat is iets heel anders dan het presenteren van een genealogische website. Het feit dat je veel gegevens via FTB niet eens kunt vastleggen, is daarmee in lijn.
Het reclame maken voor MyHeritage in de slipstream van een tv-programma over genealogische naspeuring leidt daarmee tot het kopen van een kat in de zak.
Ik ben er achter gekomen dat scan's die ik heb gekocht en via myheritage en familysearch.org op internet waren gekomen via myheritage weer als reden werd gegeven om mijn abonnement te verhogen omdat men nieuwe scans had gevonden!
BeantwoordenVerwijderenmyheritage.com is scam.
In beide gevallen (Verborgen verleden en myheritage) is sprake van pure misleiding. Zaken worden heel anders voorgespiegeld dan dat ze in werkelijkheid zijn. Neem eens de scene waar een actrice voor de deur van het archief mag parkeren, naar binnen loopt en meteen al alle benodigde boeken op tafel ziet uitgestald. Een normaal mens moet daar maanden voor ploeteren en zoeken. Voor de deur parkeren? Ho maar. En dan die wazige typjes in de reclame voor myheritage die "in één keer terug konden naar het begin van de 80-jarige oorlog", om maar iets te parafraseren...
BeantwoordenVerwijderenDe kritiek op MyHeritage is m.i. niet terecht, in ieder geval uitgaande van zoals de situatie nu (eind 2017) is. Voor MyHeritage geldt dat de (erg gebruiksvriendelijke) software gratis is, en dat voor stambomen >250 en zaken als ‘smart matching’ een abonnement betaald moet worden. Een zelfde ‘verdienmodel’ met matching diensten zie je (tegenwoordig) ook bij andere genea software, zoals Geneanet, GenealogieOnline, Geni. Elk van deze programma’s heeft bepaalde nuttige en gewilde functies die alleen beschikbaar zijn voor betalende klanten. Verschil is dat MyHeritage wel wat duurder is, maar daarnaast de eerder genoemde familie site aspecten biedt, compleet met zaken als interne mail, kalender, enz. en het eerder genoemde Family Tree Builder (FTB) programma, dat lokaal offline op de PC werkt met sync naar en van de website. Het Geni premium abonnement ligt op hetzelfde nivo als MyHeritage, de andere 2 wat lager. Uiteraard kan iedere gebruiker bij elk van de 4 genoemde programma’s zelf bepalen wat wel en wat niet openbaar gemaakt wordt bij het publiceren, en wie toegang heeft tot welke informatie bij het bezoeken van de site. Default is er de gebruikelijke privacybescherming zoals die in alle genea software wordt toegepast.
BeantwoordenVerwijderenEr is niet zoiets als het enige beste programma voor genea werk. Elk programma heeft voor- en nadelen. Persoonlijk gebruik ik alle 4 genoemde programma’s. MyHeritage FTB voor het werken aan de boom, omdat dat nu eenmaal het handigst is om mee te werken. De andere programma’s voor zaken die daar weer beter geregeld zijn, zoals bv de verwantschapsfuncties van Geneanet.